KMK Leuven v2

KMK - Leuven

Kanaal Leuven - Mechelen

In Fide Constans

De afdeling Leuven bevindt zich in Wijgmaal (Leuven) aan het kanaal Leuven-Mechelen. Een enthousiaste groep officieren en onderofficieren, onder leiding van Commandant Butaye, begeleiden de kadetten bij het aanleren van de nautische kennis die zowel in de theorie als in de praktijk aan bod komt.

Naast kajaks, zodiacs, een roeivlet en enkele motorvaartuigen is er ook ons korpsschip “V901 Leie”, een voormalige Rijnvedette van de Belgische Marine, waarop de kadetten nautische praktijkervaring kunnen opdoen tijdens vaarweekends of langere kruisvaarten in de vakanties. De wekelijkse korpsdagen gaan door op zondag van 09:00 tot 17:00.

Sinds 1998 is de afdeling verbroederd met een buitenlandse afdeling, het Zeekadetkorps Hellevoetsluis (NL). Er is een nauwe samenwerking die resulteert in het uitwisselen van kennis, het samen op weekend/kamp gaan aan boord van hun zeeschip “De Zeefakkel” en een jaarlijkse deelname aan het Nationaal Nederlands Zomerkamp. 

Meer over de V901 Leie

Alice ontdekte dankzij het KMK haar passie voor de marine

De Koninklijke Marine Kadetten (KMK): een hechte groep jongeren die zich elke zondag voor de volle honderd procent smijt in het avontuur. Zeilen, roeien, dropping, bivak: deze maritieme talenten kunnen alles aan. In aangepast uniform nog wel. Alice Destrait (18) is één van die jongeren. Al vier jaar is ze gepassioneerd door watersport en Defensie. We spraken met haar af op de plek waar ze zich helemaal thuis voelt: het schip van het KMK. In 2015 vond ze de weg naar het Koninklijke Marine Kadettenkorps in Leuven. Aan de vaartdijk in Wijgmaal haalt ze sinds dat moment elke zondag haar hart op.

Alice, hoe kwam je bij het Kadettenkorps terecht?
“Via de website van Defensie ontdekte ik op mijn 14de de jeugdbewegingen van het leger. En al vanaf dag één voelde ik mij helemaal op mijn plek bij de Koninklijke Marine Kadetten. Wanneer ik op een schip ben, voel ik mij vrij en thuis. En omdat je mensen op een schip niet kan mijden, ontstaan er ook veel nauwere banden. Echt magisch. Van bij het begin al voelde ik mij super welkom en had ik het gevoel dat de groep ook mijn groep was.”

Hoe ziet een typische zondag eruit voor jullie?
"Wanneer we toekomen, houden we eerst de traditionele vlaggengroet en hijsen we de vlag. Meestal beginnen we met een dril: het perfect leren marcheren in ritme, zoals militairen en wij dat doen op 21 juli. Na een pauze krijgen we dan vaak een les over knopen maken, hoe je zeilt, kaartlezen, hoe de motor van een schip werkt... En na de middagpauze schieten we opnieuw in gang. Als het goed weer is, gaan we varen met de Zodiac (=rubberboot) of roeien in de kajaks. Zeilen gaat wat moeilijker in Leuven, dus daarvoor trekken we naar Nederland. Als het kouder is, doen we een dropping of buitenspelen. En als het écht koud is, kunnen we binnen vaarspelletjes spelen om meer kennis op te doen. We eindigen de dag met het poetsen van onze basis. Dat hoort er ook bij. Gelukkig kunnen we tijdens het poetsen veel lachen.”

Welke kwaliteiten heb je nodig om lid te worden?
“Je hebt eigenlijk vooral interesse en inzet nodig en zin om bij te leren. Dat avontuurlijke komt meestal vanzelf. Omdat de groepssfeer zo goed zit, trekt iedereen elkaar ook mee en willen we allemaal graag nieuwe dingen proberen. We doen natuurlijk veel meer dan alleen varen. Tijdens de winter gaan we ook op bivak en dropping. Dan helpt het als je houdt van wandelen. Schrik hebben om op kamp te gaan, is dan weer niet goed. Want dat doen we ook regelmatig. Ieder jaar zijn er 2 nationale kampen en meerdere weekends en vaarperiodes.”

Hoe zit het met de verhouding tussen jongens en meisjes?
“Er zijn veel meer jongens dan meisjes bij de KMK, maar dat stoort niet. Het is ook een machowereld natuurlijk. Toch worden de meisjes goed geaccepteerd en niet anders behandeld. Da’s heel fijn. Wanneer ik in uniform ben, zien de jongens mij ook niet meer als een meisje. Dan ben ik een kadet, net als zij. Pas wanneer ik terug in burgerkledij ben, realiseren ze zich precies opnieuw dat ik geen jongen ben (lacht).”

Jullie varen soms uit. Hoe moeten we ons dat concreet voorstellen?
“Wanneer we uitvaren, krijgen we allemaal een bepaalde taak. We werken met een 3 posten-systeem en wisselen iedere dag: dek, kombuis (algemene dienst) en machine. De ploeg die instaat voor het dek maakt de boot klaar om te vertrekken en navigeert op de kaart. En als je het heel lief vraagt aan de leiding, mag je aan het roer staan (lacht). Wie in de kombuis zit (= de keuken), kookt en doet de afwas. Als machinist leer je alles over de motor en mag je in de motorruimte komen. Als kadet op het dek help je ook wanneer het schip door een sluis moet varen of wanneer we aanmeren. Er zijn dan bepaalde manoeuvres nodig om zonder ongelukken aan de andere kant te geraken. Die tijd mag je dan meerekenen als ervaring om je vaarbrevet te halen.”

Tot slot, wat is het grote verschil tussen de KMK en een Chiro of Scouts?
“Net zoals bij de Chiro of Scouts wordt er veel aandacht besteed aan het groepsgevoel. Maar de KMK is denk ik veel leerrijker. Naast de militaire aspecten en het varen, leren we ook op andere vlakken veel bij. We volgen lessen die we in de praktijk kunnen gebruiken en we leggen elk jaar examens af om een volgende graad te behalen. Ook zijn er meerdere kruisvaarten per jaar. Dankzij de KMK kon ik mee naar “The Tall Ships Race” waarbij ik met een zeilboot 14 dagen op de Baltische Zee kon varen. Ik mocht ook mee met de kadetten naar Engeland voor een internationale uitwisseling en een zomerkamp naar Hellevoetsluis in Nederland en kreeg de kans om mee te doen aan verschillende défilés (militaire parades, nvdr.). Dat zijn dingen die je bij de Scouts of Chiro niet meemaakt.”

Leiding van het korps

Commandant José Butaye, Afdelingscommandant

Mob. 0477/27.70.46

leuven@cadets-de-marine-kadetten.be