5 170a Historiek 17 La marine 2

Geschiedenis

Van school tot jeugdbeweging

Na de oorlog van 1914, tijdens de welke het Korps van Torpedisten en Zeelieden opgericht werd en die het weifelend begin vormde van onze toekomstige "Marine", werd in 1922 een school voor Kadetten van de Belgische Maritieme Liga opgericht. Toen betrof het nog geen jeugdbeweging, maar een opleidingseenheid om de jongeren voor te bereiden op een loopbaan bij de marine of de koopvaardij.

Bij het ontbinden van het Korps van Torpedisten en Zeelieden in 1927, hielden de zeevaartscholen te Oostende en Antwerpen het Kadettenkorps overeind. Het Marine Kadettenkorps werd vervolgens omgevormd tot een vzw, wat het nu steeds is. Door de jaren en een Tweede Wereldoorlog heen, wist het korps stand te houden en was het eveneens betrokken bij de oprichting van de Belgische afdeling van de Royal Navy, het embryo van de huidige Marinecomponent, onder leiding van Victor Billet.

De eerste conventie tussen de Marine en het Kadettenkorps dateert van 1969. Het korps telde op dat ogenblik slechts twee afdelingen, één in Brussel en één in Luik. De eerste Nederlandstalige provincie met een afdeling was Antwerpen. In 1982 ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan, kreeg het Kadettenkorps het recht om de titel "koninklijk" aan zijn benaming toe te voegen.

Op 26 februari 2003 sloten het Ministerie van Defensie en het Koninklijk Marine Kadettenkorps een nieuwe overeenkomst. Met die conventie willen ze de wederzijdse samenwerking verbeteren en ervoor zorgen dat meer jongeren Defensie en de Marine leren kennen. Het KMK heeft intussen afdelingen die over het ganse land zijn verspreid.

 

 

, largeretina]">