KMK1 opt

Onze activiteiten

Avontuur het ganse jaar door

Aan boord

Varen bij het kadettenkorps? Dat betekent aan boord gaan van een RIB, een roeisloep, een motorsloep, een zeilboot en een motorschip. In elke afdeling kan je leren varen. Al op jonge leeftijd zal je aan het roer staan. Later leer je ook manoeuvreren, aan- en afmeren, sluizen in- en uitvaren, enz. Onze instructeurs zorgen ervoor dat je in de meest veilige omstandigheden zelf kan leren varen. Zodra kadetten de leeftijd van 16 jaar bereiken, hebben ze de mogelijkheid om een stuurbrevet te behalen. En dat komt niet alleen van pas in het kadettenkorps, maar ook daarbuiten als watersporter.

Aan land

Marine kadetten hebben niet alleen zeemansbenen. En dat is maar goed ook voor alle activiteiten die we in petto hebben aan land. We droppen onze kadetten vaak op onbekend terrein met kaart, kompas en een rugzak. Maar we houden net zo goed van sport en spel aan de wal. In alle activiteiten die we doen, proberen we toch nog een nautisch accent aan te brengen. Fun en avontuur verzekerd!

Korpsdagen

Elke afdeling organiseert wekelijkse korpsdagen tijdens het weekend op haar basis. Tijdens een korpsdag staan vorming en praktische activiteiten centraal. Ook sport en spel hoort daarbij. De korpsleiding en de instructeurs begeleiden de kadetten bij alles wat ze doen. 

Vorming

Vorming is een belangrijk aspect in het kadettenkorps. Als kadet leer je knopen te maken, vaarwegmarkering te begrijpen, kompas te gebruiken, koersen uit te zetten, kaartlezen, getijden berekenen, veilig met een zeemansmes te werken, drill oefenen in peloton, EHBO, brandbestrijding, reddend zwemmen, ... Kadetten moeten ook de vloot mee onderhouden. Dit betekent ook sleutelen in de machinekamer, of het schip netjes in de verf zetten.

Varen

Kadetten zijn aan boord van onze schepen geen passagiers maar maken deel uit van de bemanning. Bij alles wat aan boord te doen is, leveren de kadetten dan ook hun deel. Aan het roer staan is leuk, de koers uitzetten noodzakelijk en zonder de bediening van de motor is varen niet mogelijk. Ook het koken en schoon schip houden behoort tot het takenpakket. 

Internationaal

Onze liaison officier onderhoudt contacten met andere kadettenkorpsen over de ganse wereld. Kadetten kunnen deelnemen aan internationale events, varen op een buitenlands schip of op bezoek gaan bij andere korpsen.

Kampen

Zowel de lokale korpsen als de nationale staf organiseren verschillende kampen tijdens de schoolvakanties. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd, de ervaring en de periode van het jaar. Kampen gaan zowel door op het water als op het land.

Varende kampen

Een groot deel van de vloot beschikt over kajuiten voor kadetten. Met deze schepen worden dan meerdaagse varende kampen georganiseerd in België en Nederland. Samenleven aan boord is telkens weer een unieke ervaring. We zitten dan met z'n allen in hetzelfde schuitje.

Bivaks

Buiten overnachten hoort er ook bij. Niet altijd in tenten, maar ook in zelfgemaakte shelters. Tijdens een bivak staan stevige droppings en oriëntatielopen steevast op het programma. Net zoals een vuurtje maken en je eigen potje koken. Als kadet maak je ook kennis met een militair rantsoen (one-in-one pakket). Bivaks worden het ganse jaar door georganiseerd, ook in de winter.

Nationale kampen

Op nationaal niveau is het elk keer weer uitkijken naar het nationale zomerkamp en het nationale winterkamp. Beide kampen worden georganiseerd op een militaire basis van het Belgisch leger. Tijdens de zomer is dat in Zeebrugge of Lombardsijde, waar dan vooral nautische activiteiten en varen centraal staan. Kadetten krijgen dan de kans om achter de schermen mee te kijken bij de Belgische Marine of zelfs mee te varen met een marineschip. Tijdens de winter strijken we neer op de basis van Leopoldsburg, waar dan heel uitdagende en avontuurlijke activiteiten op het land worden georganiseerd. Droppings, oefeningen en buiten slapen op het militair oefenterrein van de landmacht is toch telkens weer uniek. Tijdens de nationale kampen worden kadetten van verschillende afdelingen in gemengde groepen gezet, ook qua taal. Ondanks de taalbarrière leren kadetten samen te werken en te genieten van deze kampen, waarbij de vriendschapsbanden alleen maar sterker worden.

, largeretina]">